Den mentala hälsan är det viktigaste av allt

Mår man inte bra i själen så mår man heller inte bra i kroppen, allt hänger ihop. Det gäller att försöka hitta en balans som verkligen fungerar. Det finns ett uttryck som heter ”fake it until you make it” och med det menas att man kan lura sig själv att må bra genom att göra saker som man mår bra av. Om du mår dåligt och helst inte vill gå utanför huset så gör det ändå, klä på dig kläder och gå ut och gå och fortsätt att göra det varje dag och till slut har du lurat hjärnan att det inte är jobbigt längre. Bara gör det. Om du mår dåligt och ångesten är påtaglig så är det viktigt att man benar ut livet och rannsakar sig själv, varför mår jag så här? För det finns alltid en förklaring till ångesten. Var ärlig med dig själv.

I dag är en av våra största folksjukdomar utbrändhet och stressrelaterad utmattning; varför är det så? Jo, för att vårt samhälle ser ut så. Det är mest kvinnor som drabbas av denna diagnos, kvinnor i åldrarna 30-45, den tiden i livet som är mest intensiv. Vi ska göra karriär, ta hand om barn och hem, visa en perfekt sida på sociala medier och samtidigt vara smala och snygga. Dessutom så ska vi engagera oss i barnens aktiviteter på kvällar och helger, det blir väldigt lite tid kvar till sig själv och de egna behoven. Vi får inte glömma bort oss själva! Inget är värt att riskera den mentala hälsan för. Inget. Befinner du dig i en situation där du är nära att gå under för att varken tid eller ork räcker till. Så är vårt råd att:

  1. Tar du allt ansvar i hemmet och för barnen, eller är det snedfördelat och du helt enkelt gör mest. Då är det viktigt att du ställer krav på övriga i familjen så att inte allt ligger på dina axlar. Fördela om sysslorna så att du får mer tid för dig själv och dina behov.
  2. Jobbar du väldigt mycket och är helt slut när du kommer hem på dagarna, fråga dig själv om du verkligen orkar med det. Kanske behöver du gå ner i tid för att livspusslet ska fungera.
  3. Glöm inte att de perfekta liven som visas på sociala medier är ridåer, en sekund av någons liv, ofta en arrangerad bild med filter och Photoshop. Ingen lever det perfekta livet och skulle alla gå runt med sina liv i genomskinliga påsar så skulle ingen vilja byta.
  4. Det är viktigt att trivas med sin kropp det ska vi inte sticka under stol med. Men det är inte viktigt att vi ser ut som en vältränad fotomodell. Man ska röra på sig och äta bra mat för att kroppen ska må bra, inte för att man ska se perfekt ut på bild, det är många som blandar ihop det där.
Privacy Policy