Gå ner i vikt, olika metoder

Gå ner i vikt. Olika dieterViktminskning genom olika metoder

Att gå ned i vikt har nog många av oss funderat på både en och och annan gång. Idag finns det många olika alternativ man kan använda när man vill gå ned i vikt. Vilken metod som passar dig bäst är inte lätt att säga, men förhoppningsvis ska vi här kunna ge dig ledning till den metod som kan fungera bäst för dig och din viktminskning.

Gå ned i vikt genom olika dieter

Det finns idag ett antal olika dieter du kan använda när du vill gå ned i vikt. Här nedanför hittar du en lista och korta förklaringar till varje diet.

Isodieten:

Isodieten har sitt ursprung i GI-metoden samt den amerikanska Zone dieten. Det är fyra svenskar som tillsammans har tagit fram den här dieten. Dessa är Martin Brunnberg, Kristina Andersson och Fredrik Paulún. Iso (grekiskt ord) betyder lika och isokalorisk diet står för att man fördelar energin jämt mellan kalorier från fett, kolhydrater och protein.

GI-metoden:

GI-metoden är en diet som består i att du väljer livsmedel med lågt Glykemiskt Index (GI) som gör att blodsockret hålls på en jämn nivå. Med denna metod slipper du dalarna med låg blodsockernivå och hungerskänslor. Du känner dig komfortabelt mätt mellan måltiderna.

LCHF:

LCHF står för Low Carb High Fat är en diet som är mycket rik på fett men intaget av kolhydrater stryps till nästan ingenting. Den här dieten härstammar från tankar som haft sin utveckling genom åren. Atkinsdiet, stenåldersdieten och GI-metoden är olika dieter som LCHF har influerats av. Här hittar du bra LCHF recept.

Atkinsdieten:

Atkinsdieten lanserades av läkaren Robert Atkins på 1960-talet som en viktminskningsdiet. Dieten bygger på en kolhydratfattig kost vilket medför att fet mat och kött är tillåtet så länge inte kolhydratintaget är för stort. Kolhydrater, protein samt fett är de huvudsakliga näringsämnena i vår föda som ger bränsle/energi till kroppen. Tanken är att ca 50-75% av kroppens behov av energi, ska komma från protein och fett – resten av energibehovet från intag av kolhydrater.

Här nedanför hittar du alternativ där du genom medlemskap kan få material, hjälp, råd och stöd med din diet, och därigenom ha större chans att lyckas med att gå ned i vikt.

Isodieten
GI Viktkoll
GI för män
NyaLiv.se
Biggest Loser – Klubben

Förutom de olika dieterna kan du gå ned i vikt med hjälp av olika kosttillskott. Kosttillskott klassas som livsmedel av Livsmedelsverket och de måste uppfylla vissa krav. På förpackningen måste ordet Kosttillskott stå utskrivet. På förpackningen ska det också finnas innehållsdeklaration och information om användning.

Privacy Policy